Credit-cards

Creditcard

Creditcards zijn bij vele wel bekend. Het is een universele betaalmethode die je vrijwel overal kunt gebruiken om geldelijke transacties te verrichten waarbij het geld (in de regel) niet direct van je rekening af geschreven wordt.

Betalen van je creditcard rekening

Het betalen van je creditcard rekening (dus wat je gekocht hebt betalen met je bankrekening) kan over meerdere termijnen, direct gekoppeld aan je bankrekening (bijvoorbeeld als je een creditcard hebt van je eigen bank) of door middel van een prepaid bedrag. In het geval van post-paid (achteraf betalen) geldt dat je maandelijks een overzicht krijgt en je dit – veelal – renteloos kunt betalen. Kies je ervoor om langer te doen over het terug betalen (bijvoorbeeld doordat de aankoop eigenlijk te duur was voor dat moment), dan ben je vaak wel een rente verschuldigd. Prepaid is daarentegen veel eenvoudiger en veiliger. Je moet van tevoren zorgen dat een bepaald bedrag op je account staat voordat je kan betalen met je prepaid kaart.

Pasje of virtueel

De meeste creditcard maatschappijen bieden hun service aan en sturen je daarbij een pasje op. Er is echter ook een dienst (Neteller.com), die virtuele creditcards aanbiedt. Deze dienst is geheel gratis en is een prepaid dienst. De werking is verder geheel als een prepaid creditcard het heeft alleen geen echt pasje waarmee je in de winkel kunt betalen. Het is echter wel mogelijk om een fysiek pasje aan te vragen, maar dan worden wel kosten in rekening gebracht.

Voordelen van een creditcard

Een creditcard heeft het voordeel dat je er vrijwel overal mee kunt betalen en dat creditcards vrijwel over de gehele wereld werken. Daarnaast is er ook koperbescherming bij een creditcard en is het mogelijk betalingen terug te draaien als iets bijvoorbeeld niet geleverd wordt. Verschillende maatschappijen bieden daarnaast andere voordelen aan, zoals het sparen van punten (bijvoorbeeld euroclix), kortingsacties, gratis lidmaatschappen, etc. Vergelijk daarom altijd goed de abonnementen en let niet enkel op de jaarlijkse kosten voordat je besluit welke kaart je neemt, misschien biedt een andere kaart net iets meer voordeel waardoor die extra jaarlijkse euro het dik terug verdiend.

Nadelen van een creditcard

Veel gehoorde nadelen van creditcards zijn de periodieke kosten, de rente en het kunnen kopen en achteraf pas moeten betalen. Voor veel creditcards is dit natuurlijk het geval, maar jij als consument hebt dit altijd in de hand. Ken je jezelf en weet je dat je jezelf juist niet in de hand kunt houden, dan raad ik je sterk aan een prepaid creditcard te nemen als je toch een creditcard nodig hebt (bijvoorbeeld voor op vakantie of voor het supporten van crowdfunding op kickstarter.com).

Het enige wat over blijft is dat er soms door webwinkels kosten in rekening gebracht worden voor het gebruik van een creditcard bij het afrekening. Helaas heb je hierin soms geen keuze.

Tips voor het gebruik van Neteller

Ik heb zelf Neteller ontdekt. Ik zocht voor het supporten van een kickstarter project een goedkope prepaid creditcard en kwam bij Neteller. Deze dienst is geheel gratis en de creditcard is van Mastercard. Je maakt allereerst een account aan wat geheel gratis is. Vervolgens kun je geld op je account zetten met bijvoorbeeld iDeal. Als dit gelukt is (binnen 5 minuten wordt het bevestigd en staat het in je account) kun je direct aankopen doen met je geld. Maak hiervoor wel eerst een virtuele creditcard aan. De eerste is geheel gratis en dat is wel zo prettig. Dan komt nu de tip. Om via iDeal oneindig veel geld op je account te zetten moet je je account verifiëren met je ID, paspoort of rijbewijs. Bij mij was dit een probleem omdat mijn account aangemaakt is met mijn roepnaam en die wordt niet in mijn officiële documenten genoemd, let hier dus op. Uiteindelijk is het me gelukt om het telefonisch geverifieerd te krijgen en kan nu onbeperkt geld storten op mijn virtuele creditcard. Wil je uiteindelijk toch een fysiek pasje? Bij Neteller is dit ook niet duur en de prijzen worden heel netjes weergegeven in overzichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *