Screenshot eBay

eBay

Logo eBay

Sitereview

eBay is eigenlijk geen webwinkel, maar een veilingsite en marktplaats gecombineerd. Iedereen kan zich op eBay registreren als koper en/of verkoper (als gebruiker ben je gelijk beide) en kan je beginnen met kopen/verkopen. Verkopen gaat op basis van veilingen of direct kopen. eBay bestaat al sinds 1995 en is voor een aantal Chinese webshops een springplank geweest naar een eigen webshop.

Website

Screenshot van de website van eBay

De website is gehost in meerdere landen en zo ook in meerdere talen. Het zoeken gaat goed, ook meerdere termen is geen probleem. Filters aanbrengen gaat heel goed en daar is uitgebreid keuze in. Per categorie andere filters, wat het gebruik heel makkelijk maakt. Meertalig zoeken blijft een lastig ding voor internationale websites, zo ook bij eBay. Ik heb ook het idee dat indelingen van categorieën in het buitenland soms anders zijn, waardoor het zoeken ook niet lekker loopt binnen categorieën, maar dat kan een persoonlijke zoekervaring zijn. Het zoekresultaat is verder helder en kan op vele manieren ook nog eens gesorteerd worden. Handig aan eBay is de gebruikersbeoordeling. Iets wat je bij www.marktplaats.nl nog wel eens mist, je wil namelijk graag weten of een verkoper betrouwbaar is. Bij elke aan- of verkoop beoordeel je de andere partij, waardoor jijzelf, maar ook de andere partij een rating opbouwt. Zo kan je goed zien of vooral verkopende partijen betrouwbaar zijn.

Assortiment

Het assortiment is enorm. We hebben het hier natuurlijk niet alleen over producten uit China, maar van over de hele wereld. In Nederland vind ik dat eBay niet heel groot is, maar het Nederlandse aanbod is in het algemeen toch aardig groot. Chinese aanbieders zijn ook veel te vinden en kom je vooral tegen als je bijvoorbeeld zoekt op elektronica, gadgets of kleding. Je zult ook relatief veel Chinese webshops terug vinden op eBay met een verkoopaccount/winkelaccount. Soms bieden ze zelfs de producten goedkoper aan dan op hun eigen website. Dit heeft eigenlijk een paar oorzaken. Allereerst omdat de concurrenten direct zichtbaar zijn en hoger scoren met lagere prijzen, dus moet daar weer juist een lagere prijs tegenover staan om dit te voorkomen. Daarnaast kunnen producten via dit kanaal juist goedkoop aangeboden worden om mensen kennis te laten maken met een webshop en wordt het dus als een goedkope vorm van reclame gezien. Het kan dus lonen om altijd even op eBay te kijken als je iets koopt. Nadeel is wel dat producten uit China bij de ene webshop soms net een ander typenummer heeft dan bij een andere webshop waardoor zoeken weer wat lastig is, maar daar kan eBay natuurlijk niets aan doen.

Orderproces: Bestellen – Betaling – Verzending

Bestellen gaat vrij eenvoudig. Je hebt in eerste instantie een eBay-account nodig om op een gevonden product te bieden of direct te kopen (afhankelijk waarop het product aangeboden is) en vervolgens kun je betalen met Paypal. Vrijwel alle producten worden aangeboden door middel van Paypal. Een aantal particuliere gebruikers zie je nog wel eens bankoverschrijvingen gebruiken, maar dat is wel zeldzaam. De verzending is afhankelijk van de verkopende partij. De snelheid van verzending staat vaak op de productpagina vermeld. Uiteraard is de bezorgsnelheid sterk afhankelijk van de locatie van het product. eBay zelf vraagt een klein percentage van de verkoopprijs als je producten verkoopt. Dit is een hele lage kostenpost en redelijk gezien je gebruik maakt van een goed platform.

Account en klantbinding

Je account is erg waardevol naarmate je producten koopt of verkoopt, want zo bouw je een rating op. Met die rating kan je naast het tonen van je betrouwbaarheid eigenlijk niets. Betrouwbare accounts verkopen in principe beter, maar als je 15 a 20 positieve beoordelingen hebt, kan je stellen dat je voldoende beoordelingen hebt om producten succesvol te kunnen verkopen (zonder rating kan het natuurlijk ook, maar is de kans op verkopen lager). Verder heb je in je account een overzicht van alle veilingen waar je op hebt geboden. Er is ook een app waar je dit allemaal in bij kan houden, handig voor onderweg.

Support en community

eBay houdt zich zo veel mogelijk afzijdig van support. Alle problemen moet je direct afhandelen met de andere partij en als dat niet lukt moet je in principe Paypal gebruiken om geschillen op te lossen. Aangezien eBay een platform is om producten te kopen en te verkopen en niet de winkel zelf is, lijkt me dit geen probleem. eBay is verder niet actief met communities en social media behalve met een eigen forum, maar die vind ik wel een beetje verstopt.

eBay

eBay
7.1

Website

9/10

Assortiment

8/10

Orderproces

8/10

Account en klantbinding

7/10

Support en Community

7/10

Voors

 • Gebruikersbeoordeling
 • Meertalig
 • Zoeken met filtering
 • Sorteren werkt goed

Tegens

 • Zoeken werkt matig multitalig
 • Zoeken internationaal werkt niet goed

1 thought on “eBay

 1. Peter

  Website

  7.70

  Assortiment

  8.20

  Orderproces

  8.00

  Account en klantbinding

  8.10

  Support en Community

  0.00

  eBay is echt top. Internationaal kopen, duidelijke prijzen en de verkopers worden beoordeeld door de kopers. Waarom heeft marktplaats dat niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *