Waarom is verzenden vanuit China vaak gratis?

      Geen reacties op Waarom is verzenden vanuit China vaak gratis?

Iedereen die wel eens bij Chinese webwinkels shopt komt het vaak tegen dat verzending gratis is. In Nederland zien we het echter ook steeds vaker. Bol.com verzend al bijna alles gratis (met een Select-abonnement kan je alles gratis laten verzenden) en we zien andere webshops ook volgen. Sowieso hebben veel webshops een vanaf bedrag waarbij het gratis verzending is. Dit zijn echter Nederlandse winkels, hoe kan het dan vanaf de andere kant van de wereld gratis naar je thuis-adres komen? Hieronder een aantal aspecten die meespelen bij het gratis verzenden.

Derde wereld land

Postbedrijven maken met buitenlandse bezorgers afspraken. Zo ook de Chinese met de Nederlandse. Nederlandse vervoerders hebben zo de Chinese markt als een ontwikkelingsmarkt aangemerkt. Daardoor krijgen Chinese vervoerders veel korting omdat ze gelijk in goedkopere regelingen vallen.

Lage lonen

Het zal niemand verbazen, maar in China zijn de lonen ontzettend laag. Zo is er voor het vervoer in het eigen land bijna geen looncomponent in de kosten. Het loon van een Chinese arbeider is gemiddeld tussen de 1500 en 2500 yuan per maand. Dat komt neer op ongeveer 190-325 euro. Het zal ook geen verrassing zijn als dat niet een 40-urige werkweek is. Voor het gemak kunnen we wel zeggen dat het dagloon dan ongeveer op 1 euro zit. Een dag is minimaal 10 uur lang om te werken en dan zit je op 10 cent per uur. Een gemiddelde vervoerder kan duizenden pakketjes tegelijk vervoeren om nog winst te maken als de verzendkosten 1 cent zijn. Tel daarbij op dat een envelop qua inkoop in China ook zeer goedkoop is en het inpakken ook voor 10 cent per uur kan. Laat de verzendkosten voor een gemiddelde webshop daar per artikel dan 2 a 3 cent zijn en deze kunnen prima in de productprijs gestopt worden. Maken ze nog winst op de verzending ook!

Brievenbuspost

Veel pakketjes worden ook nog extra goedkoop verstuurd omdat ze als brievenbus pakketten verstuurd worden. De Chinezen nemen het niet zo nauw en zijn niet zo precies op de maten die we in Nederland hebben voor brievenbuspakketten. Het komt dus geregeld voor dat pakketjes door Chinezen verzonden worden als brief, maar dat de postbode deze bij je aan de deur moet afleveren. Een grote ergernis voor de postbezorger, maar waarschijnlijk op basis van de huidige afspraken weinig aan te doen door bijvoorbeeld PostNL.

Staatsinmenging

China Post is een staatsbedrijf en is ook de grootste vervoerder in China. Logisch dus dat de verzending door de staat ook kostenarm wordt gehouden. Een van de doelstellingen van China is om een economische grootmacht te worden. Hoe beter bereik je dit door de kosten voor buitenlandse afnemers zo laag mogelijk te houden?

Bulk verzending

Als laatste speelt natuurlijk mee dat China geen 1-day delivery heeft. Waar PostNL binnen Nederland in de meeste gevallen de volgende werkdag bezorgd, is het voor Chinese webwinkels en bezorgers niet van belang om dit aan te houden. Resultaat is dat ze bijvoorbeeld kunnen wachten tot er een hele container met pakketjes vol is en dat deze dan pas per boot/vliegtuig vervoerd hoeft te worden. Als je de track en trace van je Chinese post in de gaten houdt, zul je soms zien dat een pakketje wel een week bij een terminal op het vliegveld ligt.

Waarom hebben dan niet alle webwinkels gratis verzending?

Omdat er genoeg winkels zijn die niet versturen via China Post. Genoeg winkels die pakketjes wel als pakketjes versturen. Een aantal winkels automatisch verzekeren tegen import heffingen en er ook een groot aantal webwinkels zijn die niet wachten tot de container vol is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *